Krukas

De krukas wordt eerst optisch gecontroleerd op schade aan één van de lagertappen. Als die geen gebreken vertonen, controleren we de krukas machinaal op haarscheuren door te ‘fluxen’.

Daarvoor bevestigen we de krukas op twee grotere stroomconnectoren, waarna we een vloeistof met minuscule magnetische deeltjes over de krukas aanbrengen. Door een elektromagnetisch veld op te wekken rond de krukas hechten die magnetische deeltjes zich vast aan kleine oneffenheden en zorgt ultraviolet licht ervoor dat de vloeistof net daar oplicht.

Zo kunnen we visueel vaststellen waar de krukas haarscheuren vertoont en of de krukas in aanmerking komt voor reparatie of niet.

Na goedkeuring van de krukas op onze fluxmachine belandt deze op de krukasbank voor controle op algemene slijtage aan de hoofd- en drijfstang lagertappen. Maximale slijtagewaarden bepalen een al dan niet geslaagde test. Wanneer de waarden overschreden worden, slijpen we met dezelfde machine de krukas tot een honderste nauwkeurig bij naar een optimale ondermaat die aangegeven wordt door de constructeur.